De 21-jarige Emre kreeg in september 2022 een diep veneuze trombose en dubbele longembolieën. De oorzaak van de trombose is bij Emre nooit gevonden. Momenteel is hij aan het re-integreren op zijn werk en maakt hij dagen van zeven uur waarbij hij niet veel hoeft te lopen. In de sportschool is hij langzamerhand weer sterker aan het worden. In dit artikel vertelt hij zijn verhaal.
Diagnose
Op 13 september 2022 kreeg Emre last van zijn lies. Het lopen ging steeds moeizamer en het deed ontzettende pijn. Diezelfde dag is Emre bij de huisarts langs geweest. Deze gaf de diagnose bijbal ontsteking en stuurde Emre naar huis met antibiotica voor de ontsteking.
Twee dagen later, op 15 september, ging het alleen maar slechter. Emre kon niet meer lopen en alleen nog maar op de bank liggen. Die middag, rond 13:00, werd zijn kuit helemaal dik en voelde het ‘vol’. Alsof hij zes uur lang een marathon had gerend. Emre’s kuit deed ongelooflijk veel pijn: een stekende en zeurende pijn vanuit het binnenste van zijn kuit. Dit zorgde ervoor dat zijn kuit gloeiend heet en enorm blauw werd.
De huisarts kwam die dag langs Emre’s huis, omdat hij zelf niet meer naar de huisartsenpost kon komen. Toen de huisarts Emre’s kuit zag, zei hij dat Emre gelijk naar de spoedeisende hulp moest gaan. Eenmaal in het ziekenhuis, ging het bergafwaarts. Emre kreeg bij binnenkomst gelijk fentanyl toegediend om de onverdraagbare pijn te stillen. In de tijd op de spoedeisende hulp heeft Emre heel veel artsen voorbij zien komen, maar geen besef meer gehad van wat zich allemaal voor hem afspeelde. Hij kan zich nog herinneren dat hij een echo en bloedonderzoeken kreeg.
Via deze onderzoeken zijn ze erachter gekomen dat hij een diep veneuze trombose (DVT) had. In totaal is Emre twee dagen opgenomen geweest. Op dag twee, wees een MRI uit dat Emre in beiden longen een longembolie heeft gehad.
Helaas mag Emre nooit meer voetballen, omdat zijn artsen hebben aangegeven dat hij de rest van zijn leven bloedverdunners moet nemen. Dit is om het risico te verkleinen dat Emre nogmaals een trombose kan krijgen. Gelukkig heeft Emre zijn kracht hervonden in de sportschool en probeert hij hier zo veel mogelijk te zijn. Emre is blij met alle zorg die hij heeft gekregen en blij dat hij überhaupt er nog is.
Revalidatie
Als revalidatie heeft Emre echt heel veel fysiotherapie gekregen. Dit heeft voor zijn herstel goed gewerkt. De begeleiding was daarin hartstikke fijn. Emre had naast zijn fysiotherapie ook wel therapie via een psycholoog willen hebben om te kunnen werken aan zijn mentale herstel.
Dagelijks leven
Na zijn trombose heeft Emre zeker twee maanden thuis in bed moeten liggen. In en na deze tijd heeft hij veel steun gehad aan vrienden en familie. Zij hebben hem door deze vervelende periode heen gesleept.
Door de trombose heeft Emre aanpassingen op zijn werk moeten maken. Nu werkt hij voor 70% per week. Emre hoopt in de toekomst weer terug te kunnen naar 100%. Dit moet hij wel langzaam opbouwen om zo te kijken wat hij wel en niet aankan.
Zoals al eerder genoemd heeft Emre na 16 jaar moeten stoppen met voetbal. Dit is een moeilijke aanpassing geweest. Gelukkig heeft hij opnieuw passie kunnen vinden voor de sportschool en is Emre hier meermaals per week te vinden.
Fysiek & mentaal
Momenteel heeft Emre snel last van zijn been. Vooral in zijn lies, waar het allemaal begon. Hier loopt Emre fysiek ook het meest tegen aan. Mentaal is het moeilijk te omarmen dat lichamelijk het nu anders gaat. Emre kan niet meer doen wat eerst wel gewoon ging. Vaker moet hij een stap achteruit nemen en zijn rust pakken.
Relaties & omgeving
Emre moet zich eraan herinneren dat hij niet te snel MOET herstellen, maar dat hij moet luisteren naar zijn lichaam. Wat vertelt zijn lichaam hem wat wel kan in plaats van te snel te veel van zijn lichaam eisen. Vanuit zijn omgeving heeft Emre veel begrip ontvangen. Zijn familie en vrienden hebben hem super veel steun geboden. Trombose heeft Emre ook veranderd. Elke minuut in je leven is kostbaar. Of je er wel of niet meer bent kan allemaal in een dag zomaar veranderen.
Positiviteit & tips
Positief blijven kijken naar zijn herstel doet Emre door te praten met vrienden en familie. Hij krijgt veel steun van zijn omgeving en kan dan ook altijd zijn woordje doen als hij ergens mee zit. Als tip voor andere Tromboseoverlevers heeft Emre het volgende:
Luister naar jouw lichaam en twijfel niet om jouw huisarts in te lichten bij bepaalde klachten. Emre waardeert elke minuut dat hij hier nog is. Geniet daarom van het leven zolang je er nog bent.
Voor nog meer ervaringsverhalen: zie Tromboseoverlevers.
Heel knap hoe jij ditdoormaakt en heel veel respect voor je positieve houding na zo een enorme klap op jou leeftijd . Je ben inspirerend voor lotgenoten . En luister naar je eigen wiorden(geniet van het leven)
Beste,Emre Kan een moeilijk geloven dat het uit het niets komt heb je je al laten controleren op erfelijke stollingsziektes? Leest ga je voor deze onderzoeken naar een universitaire ziekenhuis ik heb persoonlijk meegemaakt dat we gewoon ziekenhuis zei dat er niets aan de hand was en ging toen in België naar het Universitair ziekenhuis in Leuven daar werd wel een erfelijke ziekte stollingsziekte vastgesteld proteïne C deficiëntie moet nu ook een levenslang bloed verdunners nemen paradaxa 150 mg 2maal daags geen embolie’s meer gehad, succes in je verdere leven groetjes Theo.