Meteen naar de inhoud
Home » Tijdlijn » Ken jij de antistollingspas al?

Ken jij de antistollingspas al?

Wist je dat je als tromboseoverlever een antistollingpas kunt aanvragen bij de Trombosestichting? Dat kan als je antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd, gebruikt. Ben je benieuwd wat zo’n pas inhoudt en waar je het voor nodig hebt? Lees dan vooral verder.

Als je na jouw trombose antistollingsmedicijnen moet gebruiken, dan is het belangrijk om dit te zeggen als je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat. Nu zal jouw eigen huisarts het zeer waarschijnlijk in het dossier hebben staan, maar als je op vakantie in Nederland of het buitenland ineens toch naar de dokter moet, dan kan het zijn dat het daar niet bekend is. Dat komt doordat instanties te maken hebben met de zogenoemde AVG-wet. Die wet houdt eigenlijk in dat zij niet zomaar jouw gegevens mogen doorsturen zonder jouw nadrukkelijke toestemming.

En hier komt de antistollingspas bij kijken. Want even eerlijk: vaak weet je even niet zo goed meer of je nu een ‘rivarozaban’ hebt of een ‘dabigatran’. Erg begrijpelijk, want dat zijn ook moeilijke namen. Laat staan dat je nog weet in welke dosis je dit hebt. Daarom is een antistollingspas van de Trombosestichting handig. Het is een pasje net zo groot als een bankpas en dus makkelijk mee te nemen in de portemonnee.

Mocht het zo zijn dat je bijvoorbeeld op vakantie bent en je moet jouw medicijnen ophalen bij een apotheek, dan kun je met jouw pasje laten zien om welke antistollingsmedicijnen het gaat. Ook kun je het gebruiken als je een bezoekje doet aan een specialist bij een ziekenhuis, de pedicure, een mondhygiënist of een fysiotherapeut. Het kan altijd handig zijn om ook daar te laten weten welke medicatie jij gebruikt.

In een minder leuke situatie kun je een ongeluk hebben gehad en erg bloeden. Het is voor ambulancemedewerkers dan belangrijk om te weten dat jij antistollingsmedicijnen gebruikt. De Trombosestichting adviseert dan ook om de pas bij jouw rijbewijs of identiteitsbewijs te bewaren, omdat buitenstaanders daar toch vrijwel altijd als eerste naar zoeken.

De antistollingspas is hier gratis aan te vragen.

Bron: Trombosestichting Nederland

Laat hier je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *