Meteen naar de inhoud
Home » Tijdlijn » Senna

Senna

  • 1 reactie

De 18-jarige Senna kreeg op 6 juni 2022 een dubbele longembolie en driemaal een hartstilstand. Volgens de artsen was de aanleiding de anticonceptiepil. Senna krijgt vaak te horen dat mensen begrijpen wat ze doormaakt, terwijl men dit nooit kan weten. Dit onbegrip zorgt voor veel frustratie. Senna wil daarom graag haar verhaal delen, omdat ze weet hoe het is om niet begrepen te worden door mensen die geen trombose hebben meegemaakt. 

De laatste dagen van mei kreeg Senna verschrikkelijke pijn in haar rechterkuit. Ze dacht eerst dat het kramp was, maar de pijn ging niet weg. Na het weekend is ze samen met haar moeder naar de huisarts gegaan. De huisarts dacht gelijk aan trombose en heeft Senna bloed laten prikken om dit te testen. Die avond is er dokterswacht geweest om een longembolie uit te sluiten. De conclusie was dat Senna geen longembolie had. Daarom is er een echo van Senna’s been gemaakt. Hier vonden de artsen ook niks dat op trombose wees en daarom concludeerden ze dat het een kuitblessure was. Na dit nieuws is Senna op 1 juni op vakantie gegaan. Toen ze terugkwam, viel ze meermaals flauw en kreeg ze in het UMCG driemaal een hartstilstand. Pas in het ziekenhuis kwamen ze er achter dat ze een dubbele longembolie had. De dag van de opname was een zwart gat. Hoe ze in het ziekenhuis is beland, kan Senna zich niet herinneren. In totaal heeft ze een week in het ziekenhuis gelegen. Tijdens deze week had ze leuke verplegers die er voor zorgde dat de tijd in het ziekenhuis soepel verliep.

Sinds juli loopt Senna een sporttraject bij de fysiotherapie om haar spieren en conditie weer op te bouwen, zodat ze weer lekker kan hockeyen en werken. Het geduld opbrengen voor revalidatie is niet altijd even makkelijk. Voor haar longembolie was Senna iemand die graag door wou gaan, ook al moest ze daarvoor soms over haar grenzen heen gaan. Sinds haar diagnose is dit wel veranderd. Ze heeft moeten toegeven dat ze daadwerkelijk nog ziek en herstellende is. Sindsdien gaat Senna niet meer over haar grenzen heen en dit doet wonderen voor haar revalidatie.

Mensen begrijpen gewoon niet hoe het is om een dubbele longembolie te krijgen. Ze kunnen zich niet inleven hoe ze ervoor staat.

Vanuit zorgprofessionals heeft Senna geen hulp gekregen. Vanuit het UMCG kreeg ze te horen dat er iemand geregeld werd om haar te ondersteunen. Dit is echter nooit gebeurd. Daarnaast wilde haar huisarts graag met haar praten, maar ook hier heeft ze nog niks van gehoord. De begeleiding van zorgprofessionals wil Senna wel graag. Gewoon iemand die met haar praat en haar begeleidt in haar revalidatie.

Omdat Senna thuis woont, is er geen extra hulp nodig geweest in het huishouden. Wel heeft ze twee weken niet zelf kunnen douchen, maar dit heeft Senna gewoon geaccepteerd. Door haar trombose heeft ze lange tijd niet kunnen werken. Tegenwoordig kan ze dankzij aanpassingen op haar werk gewoon weer aan de slag. Aanpassingen voor school waren niet nodig. Terwijl Senna in het ziekenhuis lag, kreeg ze het goede nieuws dat ze haar middelbare school diploma heeft behaald.

Voorlopig kan Senna nog niet meetrainen met haar hockeyteam. Ze helpt mee als coach bij de trainingen en wedstrijden van haar team. Zo blijft ze betrokken bij de meiden met wie ze lange tijd gespeeld heeft. Senna staat veel liever binnen de lijnen zelf te hockeyen dan als coach. Haar eerste wedstrijd moet ze nog even afwachten.

Zowel fysiek en mentaal is er voor Senna veel veranderd de afgelopen vijf maanden. Dat ze door een dubbele longembolie dingen van ervoor niet kan doen, is ontzettend frustrerend. Haar tip op fysiek gebied is te accepteren dat je de oude nog niet bent en het rustig aan moet doen.

Zoek mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en praat. Begrip en erkenning is heel belangrijk na zo’n levensingrijpende gebeurtenis.

Mentaal vindt Senna het moeilijk om te accepteren dat ze zichzelf van 5 maanden geleden niet kan zijn. Daarnaast, als Senna haar verhaal vertelt aan anderen, is het lastig om als reactie goedbedoelde adviezen te krijgen van “ik zou het zus en zo doen”. Mensen begrijpen gewoon niet hoe het is om een dubbele longembolie te krijgen. Ze kunnen zich niet inleven hoe ze ervoor staat. Tips voor mentaal herstel is Senna nog aan het zoeken. Mocht je een goede tip voor haar hebben, laat ze dan gerust achter in de reacties onderaan het artikel.

Het moeilijkste is dat Senna zichzelf niet meer vertrouwd. Dit vertrouwen wilt ze graag weer terug winnen, maar dit lukt haar gewoon niet. Het wantrouwen in haar lichaam brengt veel onzekerheid met zich mee. De omgeving van Senna zit vol begrip voor haar situatie. Iedereen gunt haar een spoedig en goed herstel. De afgelopen 5 maanden is Senna veel veranderd. Ze geniet meer van het leven, omdat ze er driemaal bijna niet meer was.

Senna probeert van alles wat ze kan te genieten. Ze staat gewoon nog op deze wereld en dat moet gevierd worden! Haar tip naar andere Tromboseoverlevers is om aan te geven hoe je je voelt en erover te praten. Zoek mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en praat. Begrip en erkenning is heel belangrijk na zo’n levensingrijpende gebeurtenis. 

1 reactie op “Senna”

  1. Hoi Senna, wat erg dat jou dit overkomen is! Ik zocht eerst hulp bij een psycholoog maar die kon mij niet verder helpen. Maandag een gesprek met een medisch psycholoog. Hoop dat die mij verder kan helpen of misschien wel emdr therapie.
    Sterkte

Laat hier je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *