Meteen naar de inhoud
Home » Tijdlijn » Zwanger worden na trombose

Zwanger worden na trombose

Vandaag gaan wij in gesprek met Erik Klok, Internist vasculaire geneeskundig in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over zwangerschap en trombose. Kan je als vrouw na jouw trombose ‘gewoon’ zwanger worden zonder gevaar te lopen op een nieuwe trombose? 

Heb je meer kans op een trombose tijdens jouw zwangerschap als je eerder trombose hebt gehad?

“Ja, zo zien wij het wel. Het risico op een nieuwe trombose is überhaupt hoog als je al  eerder trombose hebt gehad. Wij vinden het risico dat trombose zich opnieuw vormt in  sommige gevallen zo dusdanig hoog, dat wij adviseren om tijdens de hele zwangerschap  spuitjes tegen trombose te nemen. In andere gevallen adviseren wij alleen om dit tijdens het  kraambed te doen.”

Voor wie geldt wat?

“Bij vrouwen die eerder trombose hebben gehad vanwege zwangerschap, de  anticonceptiepil, of uit het niets, geven wij tijdens de hele zwangerschap en het kraambed  trombose spuitjes. Als een vrouw eerder trombose heeft gekregen vanwege een duidelijke  uitlokkende factor, zoals een gebroken been, dan geven wij alleen tijdens het kraambed  deze spuitjes.” 

Worden er nog andere maatregelen genomen om te voorkomen dat de vrouw opnieuw trombose krijgt? Bv. een (maandelijkse) controle?

“Nee. Wij vragen de vrouw ook niet eens in de zoveel tijd terug te komen om bijvoorbeeld  naar de bloedwaardes te kijken, omdat dit weinig voorspelbare waarde heeft.”

Hoe wordt er in de gaten gehouden of de juiste hoeveelheid trombose spuitjes wordt gegeven? 

“Dit wordt niet gecheckt. De spuitjes om trombose te voorkomen hoeven wij niet te  controleren wat betreft dosering. Controles hoeven alleen (op indicatie) te gebeuren als de  vrouw een therapeutische dosis antistolling gebruikt.” 

Wat geldt voor vrouwen met trombofilie?

“Als je trombofilie hebt, dan is het risico op trombose iets groter in de zwangerschap. In absolute aantallen blijft dat risico klein. Als je  daarnaast ook directe familieleden hebt die trombose hebben doorgemaakt, loopt het risico  wel verder op, zodanig dat in sommige gevallen ook het gebruik van tromboseprikjes wordt  geadviseerd. In het algmeen leggen we de grens voor het gebruik van trombose prikjes in  het kraambed bij een geschat absoluut risico op trombose van 1% of hoger, en voor  trombose prikjes in tijdens de zwanherschap bij een 3% of hoger 

“Tegenwoordig vliegen heel veel mensen, maar gelukkig krijgen maar heel weinig reizigers  een trombose. Als je dat wel hebt gekregen, dan laat dat zien dat je een zekere vorm van  aanleg voor trombose hebt. Een erfelijke aanleg zoals factor V leiden is een heel goed  omschreven genetische variatie, maar er zijn meerdere genetische variaties die minder goed  omschreven zijn die ook het risico op trombose verhogen. Wij leggen vaak niet zo’n nadruk op die erfelijke factoren, omdat wij het niet in zijn totaliteit kunnen doorgronden. Er zijn  zoveel ook niet genetische zaken bij betrokken.” 

1 reactie op “Zwanger worden na trombose”

  1. Pingback: Gina - Tromboseoverlevers.nl

Laat hier je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *