Meteen naar de inhoud
Home » Tijdlijn » HelpSoq: Hulpmiddel voor steunkousen

HelpSoq: Hulpmiddel voor steunkousen

trombosestichting tromboseoverlevers hartaanval hartinfarct herseninfarct hersenbloeding trombosebeen trombosearm trombose longembolie embolie lotgenoot lotgenoten lotgenotengroep helpsoq steunkous steunkousen hulpmiddel hulp aantrekken steunkousen

Wat is de HelpSoq?
De HelpSoq is een elektrisch aantrekhulpmiddel voor therapeutisch elastische kousen of compressiekousen. Een kous met een open- of gesloten teen maakt daarbij niet uit. De HelpSoq is ontwikkeld voor mensen die nauwelijks kracht in handen en armen hebben. Dus het toestel doet al het zware werk voor je. Voor mensen die nu elke ochtend op de thuiszorg moeten wachten, is dat een ware bevrijding. En de zorg krijgt ook weer wat ruimte, door jouw deur te mogen overslaan elke dag.

Er zijn nu zo’n 1.000 toestellen in Nederland geplaatst. Daar zitten ook patienten met trombose bij. Het gemak van het oprollen van de kous op de ring wordt door geen ander toestel geëvenaard en dat levert HelpSoq goede kritieken op.

Hoe werkt het?
Je zet de kous zonder kracht op de HelpSoq die de kous dan voor je oprolt in een ring. Die ring haal je gemakkelijk van het toestel af en schuif je daarna met minimale inspanning over het been. Er is dus geen kracht vereist. Ook lieskousen passen op het toestel. Het toestel is niet geschikt voor kousdragers met smalle enkels: een enkel-omtrek van 21 cm of minder.

Geen contra-indicaties
Waar andere hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen een contra-indicatie hebben, heeft HelpSoq die gelukkig niet. Integendeel. De HelpSoq oefent geen enkele druk op jouw been uit, maar ‘legt’ de kous zachtjes op de huid zodat risicozones geen druk ervaren. Ook verbanden en gaasjes blijven exact op dezelfde plek zitten bij het aantrekken van de kous. Pijnlijke en broze plekken op de huid worden ontzien, want de ring hoeft het been in het geheel niet aan te raken.

Vergoeding zorgverzekeraar
Maar het is natuurlijk een tamelijk kostbaar toestel. Dat komt omdat het hele apparaat in Nederland wordt geproduceerd. Er wordt geen beroep gedaan op lage-lonen landen. Ondanks de aanschafprijs die voor particulieren soms onhaalbaar is, vindt de verzekeraar de vergoeding aanvaardbaar. Want wat kost het niet om elke dag thuiszorg aan huis te blijven sturen? Zo verwerft de HelpSoq een serieuze plek in de verzameling aantrek hulpmiddelen.

Om voor een toestel in aanmerking te komen, moet je eerst een ergotherapeut bellen. Op de contactpagina van de HelpSoq website staat een kaartje waarop je kunt zien welke ergotherapeut bij jou in de buurt een bruikleentoestel bezit. Die komt dan thuis bij jou uitproberen of de HelpSoq jouw beste hulp is. De ergotherapeut dient dan de motivatie in bij de verzekeraar, zodat het toestel wordt vergoed. Klik hier voor meer informatie.

Thuiszorg niet meer nodig
De HelpSoq is ontwikkeld voor mensen die nauwelijks kracht in handen en armen hebben. Dus het toestel doet al het zware werk voor je. Voor mensen die nu elke ochtend op de thuiszorg moeten wachten, is dat een ware bevrijding. En de zorg krijgt ook weer wat ruimte, door jouw deur te mogen overslaan elke dag.

Laat hier je reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *